Regelmatig doe ik een inspectie bij een manege met zo’n 50 tot 70 paarden. Er zijn diverse stallen, wat kleedruimtes, een kantine en een overdekte traningshal.
Paarden worden over het algemeen niet nerveus van een inspectie. Hooguit kijkt het paard me aandachtig aan, met de vraag om over zijn warme zachte neus geaaid te worden.
Soms wil een hengst nog wel is laten weten dat hij er is, maar over het algemeen valt het mee. Het inspecteren, schakelen en het meten van de verders geeft weinig tot geen hinder.
Persoonlijk vind ik het heel gezellig om te inspecteren in de stal te midden van de paarden. Het is een unieke werkplek!
En al helemaal als ook de hoefsmid tegelijkertijd aan het werk is. Interessant om te zien hoe de tenen van het paard worden gevijld. De hoefijzers op maat worden geslagen en uiteindelijk worden vast gebrand op de voet van het paard.
Dat laatste ben ik minder fan van, wat een rook komt daar van af. Bah 😊
De inspectie
De eigenaar en of beheerder van de manege vraagt vaak aan mij wat ik precies kom doen. De SCIOS Scope 10 is een vrij nieuwe inspectiemethode, die meestal niet eerder uitgevoerd is bij de manege.
De vorige inspectie was geënt op de NEN 3140.
Het is heel simpel. Mijn enige doel is om brand in de manege te voorkomen. Als een soort technische brandweerman kijk ik naar verdelers, het elektrisch materieel (van haspel tot koelkast), naar de vuurbelasting (denk aan hout en hooi), de isolatie van het pand en de omgeving waarin het elektrisch materieel zich bevindt.
Daarbij doe ik metingen met een apparaat, een installatietester genoemd. En kijk ik met een thermografische warmtebeeldcamera of er een warmte ontwikkelingen zijn.
Wat is er dan zo belangrijk aan? Aardingen, zowel intern als extern worden gemeten. De interne bedrading, met haar isolatie wordt gecheckt. Werken de wandcontactdozen goed en zijn ze geaard? De aardlekschakelaars worden getest op hun werking en afschakelsnelheid. En in algemene zin wordt er gekeken naar de beveiligingen, dikte van de bekabeling, installatiefouten en hitteverschijnselen.
De SCIOS Scope 10 heeft een ander focusgebied dan de NEN 3140 (nu vaak SCOPE 8 genoemd), die voornamelijk geënt was op bedrijf continuïteit, installatiefouten, aanrakingsgevaar en bedrijfsvoering van de elektrische installaties. De focus van Scope 10 is enigszins overlappend, maar met name gestoeld op het zo veel mogelijk voorkomen van de kans op schade door brand met een elektrische oorzaak.
Daarom pleit ik voor een combinatie inspectie waarbij zowel SCIOS Scope 8 en 10 tegelijk worden uitgevoerd, met een tweetal rapportages, maar minimaal extra kosten.
Veelvoorkomende gebreken
Een kenmerkend gebrek bij de manege is vaak de muis. Een muis vindt het fijn om een warme plek om te zoeken in de stal. Een verdeler verdeelt de elektriciteit in de stallen en wordt daarbij warm. Als er openingen in de verdeler zijn, kruipt de muis er graag in op zoek naar een warm plekje.
Nu vraagt u zich waarschijnlijk af; wat gebeurt er dan? Krijg ik dan kortsluiting? Nee, de muis zal het helaas niet overleven. Tussen de fasen in de verdeler wordt de muis geëlektrocuteerd. Dit leidt niet tot kortsluiting. Het vocht in de muis verdampt in luttele momenten.
Als ik de verdeler openmaak, zie ik niets meer dan een uitgedroogd muizenvelletje. Of in een later stadium alleen een karkas.
Muizen en ander ongedierte kunnen wel de kabels beschadigen door eraan te gaan knagen, waardoor de isolatie kapot gaat. Een beschadigde kabel kan leiden tot aanrakingsgevaar voor de mens en voor kortsluiting met aarde.
Zorg er dus voor dat de verdeler bij de kabelinvoeren aan de boven- en onderkant dicht is, middels wartels. En dat ook aan de voorkant geen openingen zijn bij de patronen of automaten. Kies het liefst een verdeler met een extra deurtje ervoor. Zodat stof, vuil en ongedierte er niet snel bij kunnen komen.
De aardlekschakelaar
Een andere vraag die ik vaak krijg is over de aardlekschakelaar (ALS). Ook dit is een veelvoorkomend gebrek.
De vraagt rijst; is een aardlekschakelaar verplicht? Het antwoord is: ja, gedeeltelijk. In gebouwen waar mensen en dieren zich bevinden, is een aardlekschakelaar verplicht voor de algemene groepen. Dus niet voor lichtgroepen en voor groepen waar een vaste machine op zit aangesloten. Alle overige groepen moeten verplicht achter een aardlekschakelaar zitten.
Bij een manege zou ik standaard alles achter aardlek zetten, wel zo veilig. Verdelers staan vaak ver weg van de hoofdverdeler, lange kabelafstanden, paardensolarium, afspoelbakken voor paarden, zelfs aquatrainingsbaden kom ik tegen, jaja 😊.
Houdt rekening met het feit dat ook aardlekschakelaars selectief dienen te zijn, vraag het aan uw installateur of stuur een berichtje naar me.
Tips
Ik heb een paar tips, speciaal voor maneges:
- Houdt verdelers schoon, dicht, geen openingen. Dit voorkomt roest, ongedierte in de kast, aantasting van het geleide rail- en aansluiting in de verdeler.
- Laat de verdelers eens per jaar onderhouden en schoonmaken door uw installateur.
- Installeer aardlekschakelaars (mag 4 groepen per ALS), en test deze met zomer en wintertijd om het half jaar (het knopje).
- Gebruik wandcontactdozen met een klepje ervoor. Zodat vuil en stof er niet in kan komen.
- Vervang oude TL buizen voor warm wit LED. Kijk naar de voetjes van de TL buizen, worden ze oranje tot zwart, direct vervangen. TL buizen kunnen tot 350 graden warm worden en smelten dan uit hun armatuur en vallen naar beneden. Denk aan uw hooi wat er dan gebeurt. Vaak is TL en LED 1 op 1 uitwisselbaar.
Ik hoop dat ik u mee heb kunnen nemen in de wereld van inspectie bij maneges. En voor welke uitdagingen wij samen staan. Brand is iets verschrikkelijk, wat we geen van allen ooit mee hopen te maken. Helemaal niet bij levende dieren.
Verzekeringen eisen vaak een SCIOS Scope 10 inspectie. Ik adviseer dit als onderliggende reden te aanschouwen. Welzijn en veiligheid voor mens en dier gaan voor alles.